Παθητικό Κτίριο

Τί είναι το Παθητικό Κτίριο

Το παθητικό κτίριο είναι ένα πρότυπο σχεδιασμού (Passive House Standard). Είναι ένα πρότυπο που προσεγγίσει τον σχεδιασμό των κτιρίων ακολουθώντας πέντε βασικές αρχές

  • Υψηλή θερμομόνωση
  • Υψηλη αεροστεγανότητα
  • Υψηλής απόδοσης κουφώματα
  • Τεχνητός εξαερισμός με ανάκτηση θερμότητας
  • Βέλτιστος προσανατολισμός

Ακόμα και στην περίπτωση κατασκευής κτιρίων μέσα σε πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που εν γένει είναι δύσκολη έως αδύνατη η εφαρμογή του βέλτιστου προσανατολισμού του κτιρίου, δύναται να εφαρμοσθεί το πρότυπο και να επιτύχουμε την κατασκευή ενός κτιρίου χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ενός δηλαδή παθητικού κτιρίου.

Βιώσιμο

Ένα παθητικό κτίριο απαιτεί μόλις το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν τα τυπικά κεντρικά ευρωπαϊκά κτίρια – δηλαδή εξοικονόμηση ενέργειας έως 90%! Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, τα παθητικά κτίρια χρησιμοποιούν λιγότερο από 1,5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Μεγάλη εξοικονόμηση έχει επίσης αποδειχθεί σε θερμά κλίματα όπου τα κτίρια απαιτούν συνήθως ενεργή ψύξη όλο το καλοκαίρι. Καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας ισοδυναμεί με τη μείωση των εκπομπών, το παθητικό σπίτι είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με την συμβατική κατασκευή.

Προσιτό

Τα παθητικά κτίρια όχι μόνο εξοικονομούν χρήματα μακροπρόθεσμα, ειδικά υπό το φως του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, αλλά είναι εκπληκτικά προσιτά από την αρχή. Η επένδυση σε κατασκευαστικά στοιχεία υψηλότερης ποιότητας που απαιτούνται από το πρότυπο παθητικής κατοικίας μετριάζεται από την εξάλειψη δαπανηρών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.

Τα παθητικά κτίρια δεν απαιτούν συστήματα θέρμανσης και ψύξης σε συμβατικές κλίμακες. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που θα έπρεπε να επενδυθούν σε μεγαλύτερα συστήματα θέρμανσης και ψύξης τώρα μπορούν να δαπανηθούν σε αποδοτικότερα κουφώματα, παχύτερη μόνωση και στο σύστημα εξαερισμού – χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σχεδιασμού του παθητικού κτιρίου.

Άνετο

Τα παθητικά κτίρια μπορεί να είναι γνωστά για τη δραστικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και το σχετικό ενεργειακό κόστος, αλλά είναι και το επίπεδο άνεσης που προσφέρουν που οι κάτοικοί τους εκτιμούν περισσότερο. Ένα πολύ καλά μονωμένο περίβλημα κτιρίου καθώς και τριπλά τζάμια και μονωμένα πλαίσια διατηρούν την επιθυμητή ζεστασιά ή δροσιά στο εσωτερικό του κτιρίου. Αυτό σημαίνει ότι το πάτωμα και όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι παραμένουν στην ίδια ευχάριστη θερμοκρασία.

Ποιοτικό

Τα συστήματα εξαερισμού στο παθητικό κτίριο παρέχουν συνεχώς καθαρό αέρα, καθιστώντας την ποιότητα του εσωτερικού αέρα ανώτερη. Ο αέρας σε ένα παθητικό κτίριο δεν ποτέ αποπνικτικός με δυσάρεστες μυρωδιές όπως συμβαίνει σε τυπικά σπίτια όταν τα παράθυρα δεν έχουν ανοιχτεί. Τα συστήματα εξαερισμού που βρίσκονται στα παθητικά κτίρια παρέχουν άφθονο φρέσκο αέρα χωρίς σκόνες, γύρη, καυσαέριο και μυρωδιές απο τον εξωτεριό αέρα. Αυτό μεγιστοποιεί την άνεση για όλους, ειδικά για εκείνους με αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα.

Με περισσότερα από 40.000 παθητικά σπίτια σε χρήση παγκοσμίως και 20.000 μόνο στη Γερμανία, το Passive House Standard κερδίζει δημοτικότητα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στα εξαιρετικά πλεονεκτήματα που προσφέρει, αλλά και στην ευελιξία του.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε το δικό σας σπίτι, Passive House.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Παγκόσμια βάση Πιστοποιημένων Παθητικών Κτιρίων

Μπορείτε να δείτε όλα τα πιστοποιημένα παθητικά κτίρια στο κόσμο πατώντας στο παρακάτω σύνδεσμο

Passive House Database

Passive House Database

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ

Φορτώνει…